Винахідниками вважають сера Тіма Бернерса-Лі та Роберта Кайо. Сер Бернерс-Лі – автор технологій HTTP, URI/URL та HTML, видатний британський лицар, вчений та діяч.

В 1980 Тім Бернерс-Лі працював консультантом з програмного забезпечення в Європейській раді з ядерних досліджень (CERN) та для власних потреб написав програму Enquire — запит інформації, яка і стала концептом сучасного Вебу. Він адаптував ідею «гіпертексту» – взаємних посилання в тексті, запроваджену в роботі Теодора Нельсона 1965 року. Пізніше Бернерс-Лі запропонував проект публікаціі гіпертекстових документів пов’язаних гіперпосиланнями для зручності пошуку вчених з CERN.

Для цього проекту винайшли ідентифікатори URI, протокол HTTP та мову HTML. Ці стандарти вдосконалювали в 1991-1993 год, але роком створення Всесвітньої павутини вважають 1989. Бернерс-Лі написав перший веб-сервер «httpd» та перший гіпертекстовий браузер «WorldWideWeb» (одночасно і WYSIWYG-редактор). Програма працювала в сердовищі NeXTStep та стала разповсюджуватись з 1991 року.

Перший сайт був розміщений 6 серпня 1991 року та був достпний за адресою http://info.cern.ch/

Ресурс визначав поняття “Всесвітньої павутини”, мав інструкції з встановлення веб-серверу, використання браузеру, був першим онлайн каталогом – Бернерс-Лі публікував список посилань на інші сайти.

Перше фото – скан фото групи Les Horribles Cernettes, що виступала на  фестивалі «CERN hardronic festival».

З 1994 року розвитком веб-технологїї займається World Wide Web Consortium, W3C, який заснував та очолює досі сер Тім Бернерс-Лі – організація, що розробляє та впроваджує технологічні стандарти для Інтернету та Всесвітньої павутини. Місія W3C: “Повністю розкрити потенціал Всесвітньої павутини шляхом створення протоколів та принципів, що гаратують довготривалий розвиток Мережі”, і сучасні задачі – інтернаціоналізація та створення рівних умов для користувачів з особливими потребами.

W3C розробляє єдині принципи та стандарти (W3C recommendations) для забезпечення сумісності продуктів різних розробників програм та обладнання. Всі рекомендації консорціуму “відкриті” та можуть бути використані без виплат по патентам.

До появи Google у 1998 сайти практично не індексувались і точну кількість складно було визначити. Втім Гугл почав аналізувати та рахувати запити і прийшов до розуміння, що в в 2005-2010 роках кількість веб-користувачів подвоїлась і досягла двох мільярдів.

Станом на 2002 рік створено більше 2 міліардів сайтів: 56,4 % – англійською, 7,7 % – німецькою, 5,6 % – французською і 4,9 % японською.

Для хронології – у 2004 році був заснований Facebook, а 9 січня 2007 року Стів Джобс анонсував вихід айфонів першого покоління.

25 липня 2008 інженери Google Джессе Альперт та Ніссан Хайай сповістили, що  Google зафіксував більше мільярда унікальних URL-посилань.

В 2011 році відбулись зміни в  реєстрацїї доменів та вибір зон реєстрації збільшився та став вільним для реєстрації нових доменних зон.

Всього на планеті зараз нас 7 634 758 428, кількість користвачів інтернету, по данимм Internet World Stats (IWS) в 2019 – приблизно 4 208 571 287 і доступні 1,94 міліарди сайтів. Щодня Google відпрацьовує 7-10 мільярдів пошукових запитів.

В червні 2021 сер Тім Бернерс-Лі продав на аукціоні Sotheby’s оригінальний код, за допомогою якого він колись створив “Всесвітню павутину”. Невідомий покупець заплатив 5,4 млн доларів за програму, виставлену на продаж як NFT (non-fungible token, “невзаємозамінний токен”).

Аукціон розпочався 23 червня зі стартової ціни у 1 000 доларів, вартість постійно зростала, і протягом останнього дня торгів, 30 червня, найвищою довгий час була ціна 3,5 млн. Однак за 15 хвилин до закінчення аукціону ціна NFT почала стрімко зростати і виросла ще майже на два мільйони доларів.

NFT – це унікальний цифровий сертифікат, який підтверджує право власності його власника на той чи інший файл.

Згідно із заявою аукціонного дому Sotheby’s, отримані від продажу кошти спрямують на благодійні цілі, які визначить сер Тім Бернерс-Лі.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *