Інтернет – це модно, в кожного бізнесу та сучасної людини тепер є домени, сайти, сторінки проектів в соцмережах, дизайнер, фотограф, відео-чати для нарад. Кожен хоче мати унікальний проект та назву сайту в Інтернеті, бажано, такі влучні та гострі як google.com, apple.com, facebook.com. 

Система доменних імен DNS (Domain Name System) запрацювала в 1985 і зробила інтернет схожим на звичний сучасний, до цього сторінки в мережі називались ip-адресами. Домени верхнього рівня – є доменними зонами і діляться на дві категорії: сcTLD (country code Top-Level Domain) – по країнам, національні – .ua, .bg, .uk, .us, .eu, bz, .de; та gTLD (generic Top-Level Domain) – по темі та призначенню, 1985 року загальних зон було сім – .com, .edu, .gov, .mil, .net, .org, .int та технічна .arpa.

gTLD – generic Top-Level Domain

В 1986-2010 роках компанія ICANN, яка управляє доменними іменами, додала ще 20 нових зон gTLD, серед них .museum, .edu, .biz, але найпопулярною для реєстрацій лишалась універсальна зона .com і конкуренція там була шалена. У двухтисячні короткі та влучні домени перепродавали за мільйони, але у 2010 суми угод стали просто шокуючі – dating.com купили за $ 1 750 000, fb.com за $ 8 500 000, а sex.com за $ 13 000 000 та відзначили у Книзі рекордів Гіннеса як самий дорогий домен. В ICANN побачили планку і почали шукати рішення.

В 2011 році ICANN презенує New gTLD – процедуру та правила вільної реєстрації доменів верхнього рівня, а з 2012 починає приймати заявки на реєстрацію нових доменів-зон, з’являються сотні нових – .one, .global, .store, .news, .music, .club, .wiki, .shop, .online, .media, .live, .photo, .gallery, .digital, .foundation, .agency, .fashion, .kitchen, .clinic, .tech, .gold, .studio, art, .blog, .life, .fitness, .community, .watch, .diamonds, .camera, .academy, .ventures etc.

В час, коли сам сайт – як сукупність авторських текстів та дизайну – не є окремим об’єктом правової охорони, реєстрація і захист домену виходить на перший план, ствоює власне ім’я та простір проекту. Домен отримує в користування особа, що першою звернулась за реєстрацією – відправила та оплатила онлайн замовлення. Компанія-реєстратор перевіряє дані та вносить запис про користувача та термін реєстрації до бази WHOIS.

Як обрати та придбати домен?

  1. Придумати унікальну назву.
  2. Перевірити у базі WHOIS в кількох з понад 300 зон для реєстрації.
  3. Зареєструвати доменні імена.
  4. Пильнувати період реєстрації і оплати домену.
  5. Використовувати автоматичне продовження від 1 до 10 років. 

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *