Цієї осені вперше вчилась онлайн – курс по комунікаціям. Чотири рази на тиждень через веб-платформу слухала лекції талановитих письменників та успішних практиків. Я не пропустила жодної лекції, хоча лектори траплялись специфічні. Враження про навчання онлайн дуже позитивні, бо зручно і про натхнення, а не про примус.

А де вчились успішні бізнесмени сучасності? Може коронавірусна пандемія прискорила фінал нудної класичної освіти і дала шанс справжній просвіті з мультиками для дітей і цікавими історіями для дорослих?

Марк Цукерберг, Майкл Делл, Білл Гейтс, Джеф Безос та Ілон Маск – сучасні винахідники, талановиті менеджери, успішні підприємці та лідери думок… Як здобували знання та досвід люди-легенди? Чи є в них вища освіта та дипломи?

 Марк Цукерберг  в 2002-2004 навчався в Гарварді на факультеті психології. Тоді ж самостійно вивчав C, C++, Java, Visual Basic, VBscript, JavaScript, PHP и ASP. У лютому 2004 року він створив соціальну мережу Facebook і покинув навчання.

Майкл Делл успішно закінчив школу та вступив до Техасського університету в Остіні на медичний факультет. Та під час навчання заснував компанію з продажів ком’ютерів PC’s Limited. Компанія швидко стала приносити прибуток і в 19 років Майкл пішов з університету і присвятив себе бізнесу.

Білл Гейтс випустився зі школи Лейксайд у 1973, отримав стипендію і того ж року восени подав документи до Гарварду. Основним курсом він вибрав юридичний, але вивчав математику і магістерські курси інформатики. В Гарварді він зустрів товариша – Стіва Балмера. Гейтс покинув Гарвард через два роки, а Балмер залишився і випустився. Багато років по тому Балмер став наступником Гейтса на посаді генерального директора Microsoft і залишався на цій посаді з 2000 до звільнення в 2014.

Джефф Безос з відзнакою закінчив Прінстонський університет в 1986 році, отримав ступінь з електроінженерії та компьютерних наук. До початку 1994 року працював над своренням мережі міжнародної торгівлі, займав різні посади на Уолл-Стріт. В кінці 1994 року Безос звільнився і заснував інтернет-магазин Amazon.com з стартовими інвестиціями у 300 000 доларів. Сайт почав працювати 16 липня 1995 року і тоді робота над ним ще не завершилась, але Безос хотів випередити конкурентів. Вже в 1997 році компанія вийшла на IPO. 

Ілон Маск народився і виріс в Преторіі – ПАР, а після школи поїхав в Канаду і в 1989-1991 навчався в Універсітеті Куінс в Кінгстоні. Потім перейшов до Університету Пенсільванії, де отримав дипломи бакалавру з економіки та фізики. В 1995 році вступив до Стенфордського університету для наукового ступіню PhD з прикладної фізики та матеріаловедення. Але так і не завершив навчання через запуск своєї першої компанії.

Маск неодноразово каже, що для отримання знань коледж не потрібний. Але у Маска 2 дипломи бакалавра з різних дисциплін, а SpaceX вимагає вищу освіту для працевлаштування у компанію.

Моє дослідження вибіркове, але в ньому віднайдена важлива річ – щойно починається власний бізнес і не стає часу до навчання в університетах. Щойно людина стає зрілою до власних ідей, саме в цей момент розуміє свій шлях і може піти з нудного навчання чи роботи. А далі вчить життя, кожен з героїв нашого часу будує власну неповторну мрію і вчиться на своєму шляху поразок та перемог. І кожен перемагає, перемагає кожного разу, коли приймає складне власне рішення, яке виявяється правильним.

Посткоронавірусний світ неоднозначний – у СпейсІкс поки не беруть без вищої освіти, але вчитись онлайн можна вже сьогодні! 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *